Midin ni sejenis pokok paku pakis yg dimakan sebagai sayur kat Sarawak… Memang senang nak cari coz ramai orang jual… Kalau kat semenanjung pun ada je orang makan paku-pakis, tapi memang susah nak cari kan, tapi kat Kuching nih memang senang… Gi je kat mana-mana pasar atau kat gerai sayur tepi jalan mesti ada…
Midin ni bukan hanya sedap dimakan, tapi memang cantik dipandang (rujuk gambar)…
Cara masak goreng ngan cili, tapi x pasti r semua cara masak, google je resipi kalau nak tau lebih lanjut… Masak dengan cendawan hitam yg dijual kat pasar pun sedap…
Kalau nak beli sayur-sayur (cam midin, cendawan, terung sarawak n jagung) dan buah-buahan kat Kuching nih harga dia murah berbanding kat semenanjung, tapi kalau korang sanggup gi jauh ckit dari Kuching (contohnya aritu kami gi pekan Lundu- 90 km dari Kuching), harga dia memang murah giler… Boleh borong kalau nak… huhu
Jadi, kalau anda pergi melawat Sarawak , jangan lupa rasa midin ok…
Midin setelah dimasak dan sedia untuk dihidangkan |
1 comment:
sah2 sy x kan mkn mende nih!! sayur! pahit!!!
Post a Comment