Pages

a

"I am nothing special, of this I am sure. I am a common man with common thoughts and I've led a common life. There are no monuments dedicated to me and my name will soon be forgotten, but I've loved another with all my heart and soul, and to me, this has always been enough."

Sunday, October 16, 2011

Someone Like You



someone like u...

Saturday, October 1, 2011

Oncology Pharmacy Services…


Oncology Pharmacy adalah perkhidmatan farmasi yang berkaitan dengan chemotherapy untuk pesakit kanser dan beberapa indication lain yang bukan kanser.


Unit ini di bawah Sub-department Aseptic Manufacturing, sekali dengan TPN, IV admixture dan Nuclear Pharmacy…

Kenapa istilah Oncology Pharmacy digunakan dalam post ini dan bukan Farmasi CDR (Cytotoxic Drug Reconstitution) seperti yang tertampal di pintu unit ini?

Pertama, sebab tajuk Logbook PRP pun guna istilah ni dan bukannya CDR. Kedua, perkhidmatan di unit ni extend beyond CDR dan meliputi penjagaan pesakit chemo di ward.

Jobscope utama di unit ni tentulah Cytotoxic Drug Reconstitution, ataupun dalam bahasa yang lebih mudah, menyediakan ubat chemotherapy  (yang tosik kepada sel) untuk di infuse ke dalam mana-mana bahagian badan pesakit kanser (dan bukan kanser). 

Ada ubat cytotoxic yang dalam bentuk powder dan ada yang dalam bentuk solution... Biasanya semuanya dalam vial, not ampoule... Yang dalam ampoule tu biasanya ubat non-cytotoxic yang sebahagian daripada chemotherapy regime...
Selain daripada tu, ada juga perkhidmatan monitoring pesakit chemo, dan perkhidmatan kaunseling side effects dan penjagaan diri ketika chemo. Kedua-dua perkhidmatan ni dibuat oleh pharmacist di wad.

Ok, itu overview jobscope di unit farmasi onkologi…  Sekarang cerita tentang pelanggan Unit Farmasi Onkologi HSA pulak…

Ada 2 “unit” yang di service oleh unit farmasi onkologi HSA. Pertama adalah Unit Hematology yang merangkumi Hemato Ward dan Hemato Daycare. Unit hematology HSA ada pakarnya sendiri dan biasanya ubat chemo yang diprescribe oleh pakar hemato adalah untuk kanser seperti Leukemia dan lain-lain yang blood-related…

Selain daripada unit hematology, kesemua pesakit chemo lain kami kategorikan under unit onkologi (walaupun officially tak wujud unit ni sebab HSA tiada Pakar Onkologi). Kanser-kanser seperti breast cancer, colon cancer, lung cancer dan lain-lain di kategorikan under unit onkologi.

Kalau HSA tiada pakar onkologi, siapa yang prescribe chemo regimen untuk pesakit-pesakit tu?

Jawapannya adalah Pakar Perubatan Onkologi di Hospital Sultan Ismail (HSI) JB. Pesakit akan di refer ke HSI untuk appointment dengan pakar onkologi. Pakar Perubatan Onkologi di HSI akan prescribe regiment untuk pesakit dan akan direfer kembali ke HSA untuk rawatan chemotherapy.

Hospital Sultan Ismail - hospital besar kedua di JB... Kat sini ada Pakar Perubatan Onkologi untuk JB...
Di HSA, Medical Officer (MO) di Palliative care Unit (PCU) akan take care of patient chemo ni, apa-apa masalah, intervention or clarification, unit farmasi onkologi akan hubungi MO di wad ini… Kalau mereka tak dapat selesaikan, mereka akan consult balik pakar di HSI tu.

Wad daycare biasanya macam ni... Banyak kerusi jenis recliners je instead of katil,biasanya untuk patient yang on chemo satu hari je dalam setiap cycle...

Ok, cukup takat tu rasanya sedikit pengenalan kepada Unit farmasi Onkologi HSA… Lepas ni baru sambung cerita detail ckit... 

Akhir kata, walaupun HSA tergolong dalam kumpulan hospital-hospital “pre-historic” di Malaysia, tetapi perkhidmatan farmasi onkologi ini sangat baru di hospital ini, baru dalam 4 bulan usianya.

Oleh yang demikian,  mungkin apa yang rakan-rakan prp alami di hospital lain jauh lebih advance daripada perkhidmatan di HSA. Kalau ada benda yang menarik di unit farmasi onkologi hospital korang, boleh r tambah komen or anything k...

Friday, September 16, 2011

Malaysia Memerlukan Kita...



Satu usaha yang baik untuk increase awareness rakyat Malaysia tentang kepentingan mengundi...

Sunday, September 11, 2011

Managing Satellite…


Ok, hari ni nak cerita sikit pasal farmasi satelit Hospital Sultanah Aminah JB (dah 3 minggu tertangguh menulis post ni)… 

Farmasi satelit???

Farmasi satelit adalah farmasi yang dilancarkan ke orbit untuk membekalkan ubat-ubat kepada angkasawan di angkasa lepas…

Angkasawan pun perlukan ubat juga... Hehe
Huh? Iye ke?

Tak lah, saje je nak test pengetahuan korang (untuk orang yang tak tahu lah), mostly pembaca blog saya kalau dikalangan student farmasi mesti dah tahu kan …

Farmasi Satelit adalah term yang digunakan untuk merujuk kepada farmasi yang jauh daripada farmasi induk… Biasanya bila hospital akan mewujudkan beberapa Farmasi satelit untuk menyediakan perkhidmatan kepada wad-wad yang jauh daripada Farmasi Induk…

Beban kerja di farmasi satelit juga berbeza diantara satu hospital kepada hospital lain… Bergantung kepada wad yang disservice oleh farmasi tu, jumlah pesakit yang terlibat, dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh farmasi satelit itu…

Hospital lain kebanyakannya mungkin ada banyak Farmasi Satelit, tapi di HSA kami cuma ada satu saje, Farmasi Satelit A….

Dalam rotation selama 8 minggu di Farmasi In-patient,PRP HSA akan bertugas selama seminggu (atau mungkin lebih) di farmasi satelit ni…

Saya rasa Farmasi Satelit A di HSA boleh masuk dalam kategori farmasi satelit yang sibuk, beban kerja pun lebih sikit daripada farmasi induk… 

Mostly kerana staf di sini kurang berbanding di farmasi induk… Cuma ada 2 FRP, 3 PPF dan 1PRP (atau 2, bergantung kepada jadual rotation)… Tu belum consider kalau ada staf yang bercuti, lagi busy…

In addition to that, farmasi satelit HSA juga bertanggung jawab utk supply ubat kepada medical ward di HSA… medical ward kan lebih sibuk dan dynamic berbanding surgical ward dan ICU etc (maknanya patient biasanya terima lebih banyak ubat dan patient tak stay lama dalam ward, mungkin akan di discharge selepas sehari dua sebab tak kronik)…

Farmasi Satelit HSA juga banyak menguruskan discharge dispensing dan counselling.. Mungkin kerana agak jauh untuk patient yang discharge untuk mengambil ubat mereka ke Farmasi A+E di bangunan induk…

Discharge counseling... Take your time when counseling elderly patients...

Di Farmasi Induk, kami banyak melakukan berside counselling tapi sedikit je discharge counselling kerana patient prefer ambil sendiri ubat discharge di kaunter Farmasi A+E…

Farmasi Satelit A takde langsung buat bedside counselling sebab kerja yang sedia ada pun dah berlambak kan, so untuk bedside counselling kami akan relay permintaan untuk bedside kaunseling kepada PRP yang jaga wad…

Oh ya, Farmasi Satelit HSA juga takde perkhidmatan dispense DD dan Psikotropik drug… Semua ward kena indent DD daripada Farmasi Induk…

Apart from that, sistem kerja di Farmasi Satelit basically sama je dengan Farmasi Induk… Screening, CDS, filling dan counterchecking semua sama je caranya…

Ok tu je cerita pasal topik yang tak menarik sangat ni… Kawan-kawan di Hospital lain mungkin berbeza sikit perkhidmatan Farmasi Satelit korang kan…

Next post akan bercerita tentang Oncology pharmacist pulak…

Sunday, August 21, 2011

Bekerja seperti tiada life…


Minggu pertama bekerja, kami masih lagi homeless, memang xde masa nak cari umah, so kami merempat di rumah encik azwadi di Taman JP Perdana (area dekat Hosp Sultan Ismail, arah ke Kota Tinggi kalu dari JB). 

Bertolak dari situ setiap pagi pukul 6.50 pagi, dan tiba di HSA pukul 7.45pagi. Pastu kena punch in kat bangunan X-ray dan bergegas ke In-Patient (Ward Supply) Pharmacy. 

punch kad setiap hari...
Kenapa bergegas? Sebab setiap pagi ada staff meeting kat unit ni. Apa yang dibincangkan dalam meeting? Biasanya update pasal stok, pekeliling terbaru, isu hari sebelumnya, ubat special untuk doktor-doktor pakar di wad etc…

camni la rupa staff meeting, cuma staf ward supply pharmacy x ramai camni la... hehe

Apa jobscope di In-Patient pharmacy? Klien kami adalah ward-ward di HSA, dan tugas kami adalah bekalkan ubat "floor stock", ubat "emergency trolley", dangerous drug (seperti morphine), psikotropik drug (seperti diazepam) dan memproses prescription bagi pesakit yang ditahan tinggal dalam wad.

Macam senang bunyi nyer kan? Actually tak pun… Dan banyak masalah yang timbul dalam proses-proses ni.

Mula-mula start keje kat unit ni, saya ditugaskan di bahagian “filling”. Kerja ni tak susah sangat la, cuma top-up floor stock setiap wad, bekalkan ubat emergency trolley dan bungkuskan ubat mengikut prescription yang telah di “screen” dan di label ke dalam troli ubat.

Troli ubat yang akan diisi oleh staf farmasi in-patient (ward supply)
Tapi yang susahnya sebab tak tahu lokasi ubat time mula-mula kerja… Ada banyak giler ubat dalam rak-rak ubat, ada yang dalam bilik fridge, ada yang dalam stor je, ada yang kat bahagian ubat pakar, so struggle jugak la nak cari satu-satu ubat untuk masukkan dalam trolley ubat. PPF banyak membantu time awal-awal ni…

sukarnya mencari ubat untuk filling prescription...
HSA mengamalkan  sistem pembekalan ubat secara Unit of Use dan Unit of Dose (tapi sikit je wad yang guna UOD ni, kebanyakan guna UOU).

Selepas sehari dua buat filling je, dah graduate kepada counter-checking… Buat filling dulu, bila dah siap, counter-check untuk pastikan ubat yang dah di bungkus tadi ubat yang betul, strength ubat yang betul dan kuantiti yang dibekalkan mencukupi. Biasanya countercheck ubat yang di fill oleh orang lain la, yang kita fill tadi seeloknya bagi orang lain check…

Awal minggu kedua, akhirnya graduate kepada tugas yang lebih mencabar, “screening” prescription. Prescription akan dihantar by wad dan perlu disaring. Tugas ni agak sukar untuk di terangkan, banyak prosesnya, tapi the jist is that kami akan pastikan ubat yang diprescribe oleh doktor adalah sesuai, dalam dose yang betul, tarikh betul, dan dibekalkan dalam kuantiti yang mencukupi sehingga trolley day yang berikutnya… Kalau tak, boleh reject prescription tu...

ceh, screening sebelah mata jek... hehe

Penting semasa proses screening ni untuk mengetahui apa preparation yang ada di farmasi tu, sape yang boleh prescribe (tengok MOH blue book dan policy hospital), dan stability setiap IV preparation.

setiap IV preparation ada stability yang berbeza...

Minggu ketiga saya graduate lagi kepada tugas CDS pulak… Dalam tugas ni, saya kena key-in manual prescription yang dah disaring tadi ke dalam sistem komputer dan buat computerized nyer label for new prescription (yang bukan top-up prescription).. Tugas ni sangat mencabar sebab ada satu komputer je yang digunakan untuk CDS ni jadi sorang je yang akan buat tugas ni sepanjang minggu..

Kira 4-5 orang pegawai farmasi akan screen pastu bagi kat sorang untuk key-in dalam computer… kalau lambat buat memang obvious sangat la sebab nanti fail akan membukit di sebelah, dan FRP dan PPF pun akan tegur… hehehe… Neway, selepas dah key-in dan label, baru prescription akan di fill dan akhirnya di counter-check…

key-in prescription ke dalam CDS... dan buat label...

Apa lagi tugas-tugas di in-patient pharmacy? Jaga dangerous drug dan psikotropik drugs (saya belum buat lagi), buat extemporaneous preparation (biasanya syrup untuk paeds dan neonates wards), buat ward inspection, dan bedside counselling (naik ke ward dan ajar patient guna device cam inhaler dan eye ointment etc)…  

extemporaneous compunding buat syrup untuk kanak-kanak dan baby...
bedside counselling... tapi gambar ni bukan bedside pun... layan je lah.. hehe
Sepanjang minggu pertama, kami berempat punch kad pukul 5 lebih dan terus beli makanan di cafĂ© hospital… Keluar dari hospital pukul 5.30ptg tapi akhirnya sampai di rumah senior tu dalam pukul 7.15malam (waktu berbuka)… Malam pulak tido awal supaya esoknya bangun awal bersiap ke hospital… Memang takde life…

That concludes my experience in HSA In-patient Pharmacy (Induk)… Next week saya akan bertugas di Satellite in-patient pharmacy pulak… mungkin lebih mencabar… Semoga coretan yang ringkas tapi masih berjela2 ni berguna untuk orang yang membacanya… hehe   

Sunday, August 14, 2011

Semuanya bermula di sini…


It has been 2 weeks since I started working as a Pegawai Farmasi Provisional (PRP) at Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru… Life has been pretty hectic ever since… 

It started on the 2nd of August 2011 (because 1st August coincided with 1 Ramadhan, a public holiday in Johor) at the Wisma Persekutuan JB.

Here, we (8 of us from UIAM) were asked to lapor diri at the Jabatan Kesihatan Negeri Johor. 

Wisma Persekutuan JB, Jalan Ayer Molek... JKN Johor dalam bangunan ni...
The process here takes just about 10 minutes, we were just asked to fill in a few forms and submit a few photocopied items. Here, I accidentally ran into Ain Yasin and Rose (my schoolmates). Both were there to lapor diri as housements.

Then we got going to Menara MSC Cyberport (a.k.a Menara Sarawak) to the Bahagian Farmasi Negeri Johor to know our penempatan. 

At first, I kinda hated the idea of having to lapor diri at 2 places (why not just 1 kan?), but after much thought, I think that at least this is the kind of autonomy that we should be proud of as pharmacists, our penempatan is not decided by the Jabatan Kesihatan Negeri, but by our very own Bahagian Farmasi. 
 
Neway, we were told to wait for all 8 of us to arrive before proceeding to the agenda. Miss Melissa Hong, the pharmacist in charge of PRP at Bahagian Farmasi listed out all the choices available for us, 5 posts at HSA, 2 posts at Hospital Segamat, and 1 post at Hospital Batu Pahat. We were asked to discuss and choose ourselves, but if fail to reach any agreement, it will be decided by drawing lots.

Azlen chose Hosp Batu Pahat, Farah Hani and Mariam – Hosp Segamat, Fatimah – HSA… So that left us 4 guys (me, topek, matto and gigi) with HSA… It was not where we expected to be posted but at least we got stuck together, takde la sorang-sorang nak cari rumah etc kan...

We were given letters addressed to our respective Pengarah Hospital and were asked to lapor diri at the hospitals as soon as possible (because gaji start kira dari hari lapor diri di hospital).

Bahagian Farmasi dalam bangunan ni... Jauh gak dari Wisma Persekutuan tu...
At HSA, we were directed to Puan Zainon, a staff at the office of Pengarah Hospital. Then it was time to fill in lots and lots of paperwork. 

Around 3pm, we (5 of us) made our way to lapor diri at Ketua Jabatan Farmasi HSA (a.k.a Ketua Pegawai Farmasi). We talked for a while and then we were passed on to another pharmacist to go to DIS unit.

There, we met, Puan Zarina (also the head of DIS), the one in charge of new PRPs. We were given a tour around all the different units in pharmacy department, followed by an orientation about holidays, work etc (I almost dozed off in exhaustion during this part).

Before we punched out for the day, we were assigned our first placement. Topek and me were assigned to In-patient (ward supply) pharmacy, Matto and gigi were assigned to Out-patient pharmacy while Fatimah was assigned to DIS unit. 

For the next 4 weeks, we would be expected to work our asses off in these units and then move on to other units to complete our rotation.

By the time we punched out, it was already 5.30pm. Exhausted, and still homeless, we decided to squat at Azwadi’s (our senior) house near Hospital Sultan Ismail (which is quite far from HSA). That wraps up my lapor diri day. 

Hospital Sultanah Aminah, JB...
Mesti korang pening baca kena lapor diri kat banyak tempat (5 places) sebelum mula kerja, ya memang penat dan memeningkan. Hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails